dc.description.abstract |
Энэхүү судалгаа нь Монгол улсын сүүний үйлдвэрлэлийн бэрхшээл, хэтийн төлөвийг
судлах зорилготой юм. Судалгааг Монгол улсын аймгуудаас авч хийсэн. Орон нутгийн
засаг захиргаа тус бүрээс сүүний фермерүүдийг магадлал ашиглан сонгосон бөгөөд
судалгааг жижиг саалийн фермерүүдийн хөндлөн огтлолын судалгаа, сүүний хоршоодын
тооллогын загвараар хийсэн болно.
Орон нутагт цагаан идээ үйлдвэрлэхэд тулгарч буй гол бэрхшээл бол тэжээлийн хомсдол,
тэжээлийн өндөр өртөг, өвлийн хүйтэн улирал зэргээс шалтгаалан сүүний хэрэгцээний
улирлын байдал, зээлийн хүртээмж, сүүн бүтээгдэхүүнийг өргөжүүлэх, тэжээл бэлтгэх
газар хангалтгүй, зохиомол хээлтүүлгийн асуудал, усны хомсдол байна. Судалгааны
талбайд хот суурин газрын болон хот суурин газрын өмнөх сүүний үйлдвэрлэл
давамгайлж байв. Судалгааны бүс дэх сүүний зах зээлд албан бус маркетингийн
системийг ашигладаг.
Судалгааны талбайд хурдан хотжилт, хүн амын өргөн өсөлт, нийгмийн амьдралын
түвшин, малын эрүүл мэндийн үйлчилгээ, зохиомол хээлтүүлэг, сунгалт, сургалтын
үйлчилгээ зэрэг боломжууд байв. Тиймээс сүүний нийлүүлэлтийг сайжруулах, сүүн
бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэгч, хоршоодыг дэмжих, зээл, газар, ус, тэжээл гэх мэт
үйлчилгээний хүртээмжийг сайжруулах тал дээр сүүний үйлдвэрлэлийг сайжруулахын
тулд зохих анхаарал хандуулах ёстой. |
en_US |